Jdi na obsah Jdi na menu

Natáčení letní prosluněné komedie má za sebou přesně polovinu

6. 8. 2009

Na place je pohoda a když se mezi záběry přesvětluje, přestavuje kamera nebo připravují  herci, je slyšet  Zdenkovo vyprávění různých zážitků z jeho života, cest nebo natáčení jiných filmů.

Při natáčení si všichni spontánně pochvalují příjemnou atmosféru. Natáčení filmů je náročné, při vzniku filmu jde o fázi největšího soustředění, ale i největších kompromisů. Ve scénáři scénu můžete přepsat, ve střižně ji upravíte, ale na place musíte často udělat jen to, co vám v tu chvíli podmínky dovolí. Proto se všichni musí cítit dobře, aby zbytečně nepokazili něco, co už nejde spravit.Obrazek

Producent Marek Veselický je sice novou tváří na českém producentském poli, ale plní svoje producentské povinnosti vzorně, což je velkou motivací pro všechny. V České republice je film Doktor od Jezera hrochů jeho producentský debut, ale rozhodně ne poslední. Již nyní připravuje další komedii, kterou se chystá točit příští léto.

Společnost Farbyka Marka Veselického vznikla na Slovensku před 8 lety, zároveň založil i českou produkci Farbyka production. Obě společnosti se zaměřují na produkování promo a event akcí, televizních relací, filmů. Jedním z nich je film Rozhovor s nepřítelem, který získal mnoho zahraničních cen a  byl prodán do zahraničí. Společnost Farbyka byla v  roce 2007 nominovaná  poprvé  za Slovensko jako producent v rámci projektu PRODUCER ON THE MOVE in Cannes.  Další projekty jsou: Meeting the enemy – 2007,  SR kino film,  SMOG -2008  TV film , 2008 -2009 TV cyklické relace - Zdravíčko pán doktor, Mama to vie najlepšie pro STV.

ObrazekNěkteří herci (Jitka Smutná, Oldřich Navrátil, Adéla Gondíková) mají již svoje role odehrány a na filmu skončili, ale další herci (Edita Brychta, Sandra Pogodová, Michal Novotný, Miroslav Vladyka, Bob Klepl a Zuzana Slavíková) na svoje role ještě čekají. Herecký tým v polovině natáčení filmu někteří z výše zmiňovaných posílí. Bob Klepl a Zuzana Slavíková si na své role musí počkat až do října, kdy štáb poletí do Keni.

Ve filmu se objevují různé  lokace. Natáčelo se v letadle, konkrétně odlet dr. Dobeška do Afriky, kdy posílen skotským lékem, byl dopraven členy své rodiny do letadla, ale i jeho potupný přílet z Afriky zpět do Prahy. Zajímavá lokace byla  v Klánovicích, konkrétně filmová vila dr. Pištěláka, kde bydlí záletný doktor a kde trénuje jeho žena Monika Šumavská baletní pozice, které jí vždy předvedl Zdeněk Troška. Dalším místem schůzek dr. Pištěláka byla loď Matylda, kde za tónů hudby, tanci a při dobrém víně útočí na srdce krásných dam.

Také jsme natáčeli na Oční klinice Lexum. V dubnu 2009  ji navštívil Zdeněk Troška, kdeObrazek podstoupil celkové oční vyšetření a jeho maminka léčbu šedého zákalu. Přitom pohovořil o přípravách na natáčení filmu, což zaujalo vedení kliniky. To se nabídlo, že poskytne prostory pro natáčení ordinace dr. Pištěláka, který se specializuje na léčbu hypochondrických dam, kterým ordinuje sedací koupele o teplotě 29 o C. Produkce filmu se rozhodla ve spolupráci s klinikou spolupracovat i mimo natáčení filmu, a to konkrétně při sbírce „Dejme brýle Africe“. V rámci distribuční premiéry filmu budou před vstupy do sálů připravené koše, kam mohou diváci přinést své již nepoužívané dioptrické brýle.

Natáčet se bude také v Africké nemocnici ITIBO, kam směřuji všechny brýle posbírané v rámci sbírky, kterou Oční klinika Lexum pořádá.

Také vizuální koncepce filmu je jiná, než jsme u komedií Zdenka Trošky zvyklí. Dojmu autenticity a lehkosti docílil kameraman Asen Šopov (Želary), který s režisérem Troškou na celovečerním filmu spolupracuje poprvé.

ObrazekKameraman si musí hlídat dobrý záběr za všech okolností a jako jediný přesně ví, jak záběr bude vypadat co se velikosti a zejména světelného charakteru týče. Když se na scénu podíváte běžnýma očima, tak "je všechno vidět", ale filmový materiál "vidí" realitu jinak, a právě kameraman by měl vědět, jak ve výsledku scéna bude na plátně vypadat.

Zdenek Troška rád a vždy spolupracuje se stálým týmem lidí a herců. Na filmu Doktor od Jezera hrochů se však sešli herci, kteří se Zdenkem nikdy netočili, také produkce je zcela jiná a tvůrčí tým doplnili právě zmiňovaný Asen Šopov, kostýmní výtvarnice Iva Rašková a architekt Václav Vohlídal.

Natáčení filmu, který vzniká ve slovensko-české koprodukci bylo zahájeno 14. 7. 2009 a potrvá do konce prázdnin. V říjnu odletí štáb na 14 dní do africké Keni k jezerům Nakuru a Itibo.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář