Jdi na obsah Jdi na menu

Zdeněk Troška: Začínal točit za 1200 korun!

1. 4. 2010

Přestože režisér ZObrazekdeněk Troška patří mezi svými kolegy z branže k nejméně oblíbeným, jemu to vrásky na čele nedělá. Dobře totiž ví, že je to jen závist. „Už když jsem začínal, lidé kolem mě se rozčilovali, že dokážu z nízkonákladového filmu udělat trhák. Když jsem natáčel Slunce, seno, jahody, měl jsem rozpočet 2,9 milionu a milion jsem ušetřil. Na Slunce, seno a pár facek jsem dostal 3,9 milionu a opět jsem milion ušetřil,“ vzpomíná Troška, který tím kolegům lezl na nervy. „Stěžovali si, že jim peníze nestačí, a já ještě vracím,“ směje se dnes Troška, který před revolucí natáčel za hubičku.

„Když jsem nastoupil v roce 1979 na Barrandov, měl jsem měsíční hrubý plat 1200 korun. V roce 1990, když mě vyhodili pro nadbytečnost, vydělával jsem si měsíčně už 2200 korun,“ přiznává režisér, který za každý film dostal navíc odměnu ve výši od desíti do dvaceti tisíc korun.

A přesně na tolik si přišel právě i za první dva filmy z trilogie Slunce, seno... „Nebyly to žádné závratné částky. Herci měli tehdy také fixní platy. Studenti z DAMU dostávali 160 korun na den a národní umělci až 1200 korun na den. Dnes je vše jinak. Každý herec si řeší svou odměnu s producentem a záleží na šikovnosti každého, kolik si vyhádá,“ popisuje Troška, jehož tvorbu veřejnost zbožňuje. 

On si to vysvětluje jednoduše. „Já se snažím natáčet takové filmy, ve kterých se lidé najdou. A takovým filmem je i Doktor od Jezera hrochů,“ vysvětluje Troška. Jeho nový snímek během prvního víkendu sesadil z trůnu nejnavštěvovanějších filmů i hollywoodský Avatar oscarového režiséra Jamese Camerona. „Je to pro mě velké zadostiučinění. Navíc mi volal producent, že jsme dost peněz z rozpočtu ušetřili. A to jsem nijak nešetřil. Dokonce zvažujeme, že bychom natočili dvojku. Pan Švandrlík totiž před svou smrtí napsal patnáctistránkové pokračování Doktora od Jezera hrochů, a pokud se nám bude zdát, že by to bylo pro českého diváka zajímavé, šli bychom do toho,“ dodává jeden z nejúspěšnějších českých režisérů, který kvůli závistivé české povaze nechtěl prozradit, kolik nyní vydělává. Prozradil ale, že se nejedná o žádné závratné sumy.