Jdi na obsah Jdi na menu

TROŠKA NEPRAKTICKÉ ŠVANDY

11. 7. 2009

 V příběhu přeneseném ze začátku 80. let do současnosti vylíčí příběh mladého lékaře, kterým manipulují ambiciózní manželka a tchyně. Natáčet se bude v Praze, Bratislavě a v Keni.
Natáčení filmu, který vzniká ve slovensko-české koprodukci bude zahájeno 13. 7. 2009 a potrvá do konce prázdnin. V říjnu odletí štáb na tři týdny do africké Keni k jezerům Nakuru a Itibo.


Producentem koprodukčního projektu s rozpočtem 30 milionů korun je Marek Veselický ze společnosti Farbyka Production a firma XYZ film & production. Koproducenti jsou TV NOVA a Dana Voláková.
Hlavního hrdinu, který je slušný a skromný dobrák - a proto taky nic nemá, ztvární Jaroslav Šmíd z pražského Švandova divadla. Manželku hlavního hrdiny ztvární Tereza Bebarová, jeho tchyni Eva Holubová a rodiče Jitka Smutná a Oldřich Navrátil. Na plátně se objeví i Adéla Gondíková, Zuzana Slavíková, Jiří Langmajer, Sandra Pogodová, Miroslav Vladyka, Michal Novotný, Bob Klepl, Alžběta Stanková, Jana Šulcová a hollywoodská herečka českého původu Edita Brychta. Do USA emigrovala s rodiči jako sedmiletá v roce 1968. Před lety ji obsadil Jan Svěrák do filmu Akumulátor.


Půvabná knížka Miloslava Švandrlíka se od svého vydání počátkem osmdesátých let dočkala díky velké čtenářské oblibě několika reedicí a stala se klasikou české humoristické literatury. Poprvé vyšla v roce 1980 a dosud se jí prodalo na milion výtisků. Režisér Troška označuje Švandrlíkovu předlohu za lehounkou anekdotku, která sice nemá velké dramatické ambice, ale okouzluje slovníkem, národním vtipem a lidskými typy.


V lehké komediální nadsázce sledujeme příběh slušného, hodného, ale do dnešního života se skoro nehodícího doktora Čeňka Dobeška. Byť svědomitým lékařem, neumí svého povolání či poslaní využít ke svému prospěchu jako jiní jeho kolegové ze studií nebo ze špitálu. Spokojen se svým životem po boku hezké manželky Zuzany a i bohužel úděsné tchyně Marie Košvancové v panelákovém bytě 2+1 ochotně a v jakoukoliv dobu vyhoví prosbám všech, kteří zazvoní u jejich bytu, žádající jeho služby. Svou pokornou skromností a ochotou pobuřuje svou tchyni, která by ráda měla za zetě doktora s velkým D, tedy někoho, kdo je především uznávanou osobností, vydělávající velké peníze.


Režisér na tiskové konferenci lehce nastínil charaktery postav: tchyně Košvancová v podání Evy Holubové je typická bojovnice ze socialistických front, která chce pro dceru to nejlepší: doktora, vilu, postavení," líčí režisér. Jiří Langmajer hraje lékaře – sukničkáře Karla Pištěláka, který se na rozdíl od dobráka Dobeška umí otáčet; jeho manželkou Monikou Šumavskou je Adéla Gondíková, která má pro nevěru svého muže pochopení – ale jen do určité míry. Dobeškova maloměstská matka alias Jitka Smutná se děsí, že jí syna snědí kanibalové. Zuzana Slavíková hraje klusajícího Makaróna - obětavou až lehce šílenou duši, která v Africe nezištně "rozdává zdraví a lidství". Miroslav Vladyka a Michal Novotný ztvární pacienty Žůru a Pimla, Sandra Pogodová sestru Veroniku a Edita Brychta primářku Homolovou.
Režisér žertovně hovořil o jednotlivých charakterech postaviček, ale v jeden moment zvážněl, to když popisoval skutečné zdravotní zařízení na černém kontinentu, jež filmaři využijí k natáčení díky spolupráci rozvojového projektu Rekonstrukce zdravotnického zařízení v Itibu, Keňa humanitární organizace ADRA.


V době distribuční premiéry se tvůrčí tým a produkce filmu také chtějí zapojit do projektu Dejme brýle Africe. Před sály v době premiéry budou umístěny koše, kam mohou diváci přinést dioptrické brýle.
Úkolem sbírky je shromáždit co nejvíce funkčních dioptrických brýlí, které už jejich majitelé nenosí či nepoužívají a poslat je lidem v nemocnici v Itibo v Keni, ve které se budou natáčet africké scény filmu.
Organizátorem sbírky Dejme brýle Africe je v rámci České republiky Oční klinika Lexum.

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář