Jdi na obsah Jdi na menu

Tajuplná úmrtí z filmových Hoštic

1. 4. 2010

Znají už filmové hlášky zpaměti a říkají si je spolu s hrdiny tří oblíbených vesnických komedií. Mohlo jich být o jednu víc. Režisér Troška plánoval ještě čtvrtý díl Slunce, seno, ufoni.

Jenže příběh stál na Valerii Kaplanové (†81), která hrála babičku, a ta zemřela. Na věčnost odešla od posledního natáčení v roce 1991 bohužel většina hlavních postav. Některé za velmi tajuplných okolností.

Škopková

Helena Růžičková (†67) představovala Škopkovou, jednu z hlavních postav. Temperamentu měla herečka na rozdávání a při natáčení bavila celý štáb. I s rakovinou, která Helenu sužovala poslední tři roky života, se prala statečně a ještě o boji dokázala psát knížky. Zemřela ve spánku v plzeňské nemocnici v lednu 2004.

Škopková

 

Josef

Jiří Růžička (†43), syn Heleny, hrál zemědělce Josefa. Celý život trpěl Jirka nadváhou, která byla více méně součástí herecké image. Bohužel měla zřejmě taky vliv na krátký život osobitého herce. Zemřel v roce 1999 na totální selhání organismu a jeho máma Helena na něj nikdy nepřestala myslet.

Josef

 

Škopek

Stanislav Tříska (†63) měl nelehkou roli partnera vitální Škopkové. Miloval herectví a dokonce zemřel přímo v divadelní šatně ve Zlíně po oslavách 35. výročí místní scény. Nedočkal se roku 2000, na který se těšil, zemřel o čtyři roky dřív. Usedl před zrcadlem, kde se pravidelně líčil, a ráno ho našla uklízečka mrtvého.

Škopek

 

 

Předseda JZD

Miroslav Zounar (†65) v Troškových komediích okouzlil jako stále přežvykující předseda JZD. Herec měl rád rybaření, svého syna Martina a manželku Martu, která je lékařkou. Ani ona ale nemohla svého muže zbavit rakoviny. Zounar jí podlehl po dlouhém boji v roce 1998.

Předseda JZD

 

Babička Škopková 1

Erna Červená (†84) hrála věčně na posteli na dvoře ležící babičku Škopkových pouze v prvním díle trilogie. Herečka pak prodělala zlomeninu krčku, pilně rehabilitovala, uzdravila se, ale bohužel potom znovu upadla a z té hrůzy, co ji čeká, ji v roce 1985 ranila mrtvice, jíž podlehla.

Babička Škopková 1

 

Cecilka

Vlastimila Vlková (†89) byla původně účetní. Cecilku, která se tak obětavě starala o pana faráře, by ale nemohl představovat nikdo jiný. Vlastimila žila úplně sama v Ženských domovech na pražském Smíchově. O jejím úmrtí nejsou proto přesné informace, jisté je pouze to, že zemřela v roce 1997.

Cecilka

 

Farář Otík

Luděk Kopřiva (†80) byl jako farář Otík neodolatelný. Herec trpěl Parkinsonovou chorobou, k níž se posléze přidal těžký smrtelný zápal plic. Už za života si Kopřiva pořídil náhrobek s nevyplněným datem úmrtí na pražském Vyšehradě. Kameník tam pak doplnil rok 2004.

Farář Otík

 

Doktor Kája

Josef Stárek (†48) byl neherec a režisér Troška ho objevil v nočním klubu. Stárek toužil zahrát si ve filmu Slunce, seno, a tak přibyl do druhého a třetího dílu skvělý doktor Kája Kroupa. Stárkův poněkud neuspořádaný život vedl v roce 1998 k infarktu, jemuž na místě podlehl.

Doktor Kája

 

 

Babička Škopková 2

Valerie Kaplanová (†81) převzala roli po zesnulé Erně Červené (†84) a hrála babičku ve dvou dalších dílech trilogie. Když si herečky vyjmuly umělý chrup a rozpustily dlouhé šedivé vlasy, byly takřka k nerozeznání. Valerie zemřela v roce 1999 v Pardubicích, kde celý život žila.

Babička Škopková 2

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář