Jdi na obsah Jdi na menu

V jižních Čechách padla první klapka nové pohádky Čertova nevěsta

25. 7. 2010

Klapka, akce, jedem - ozvalo se v neděli dopoledne u potoka nedaleko řeky Lužnice u Bechyně. Odstartovalo tak natáčení nové pohádky.

Obavy filmařů, že plány natáčení by mohlo ohrozit špatné počasí, se naštěstí nenaplnily, po dvou deštivých dnech zůstala nepoškozená i kulisa čertova mlýna. Na placu se po první klapce objevila Sabina Laurinová v roli královny a David Suchařípa jako král.

"Nyní budeme natáčet jednotlivé obrazy, a to jak tady u Bechyně, tak pak v okolí hradu Choustník a začátkem srpna u Hluboké nad Vltavou. Posléze se přesuneme na barokní zámek Buchlovice na jižní Moravu a na severočeský zámek Lysice. Diváci se opět mohou těšit na hezkou, českou, romantickou pohádku, která bude jednou z nejvýpravnějších za poslední dobu," prozradil agentuře Mediafax režisér Zdeněk Troška.

K pohádce, která se ponese v rokokovém stylu, napsal scénář spolu se svým asistentem Markem Kališem. Autorem luxusních kostýmů je výtvarník Josef Jelínek, masky jsou dílem předního filmového vizážisty Bobo Sobotky, který s Troškou spolupracuje už více než třicet let. Kamery se ujal David Ployhar a hudbu k filmu složí skladatel a textař Miloš Krkoška.

"Pohádka bude samozřejmě především pro děti, ale také pro dospělé. Pro ty jsme do scénáře vtiskly i menší drobné fórky, které do pointy příběhu skvěle zapadnou, a přitom větší diváky určitě pobaví," dodal rodák z jihočeských Hoštic u Volyně Zdeněk Troška.

Má nyní jediné přání, aby počasí po celou dobu natáčení, tedy po celý srpen a část září vydrželo a vše se dařilo podle plánu.

   
Během týdne se na placu objeví také herečka Jana Andresíková, kterou diváci znají především jako čarodějnici ze slavného seriálu Arabela. "Na jižní Čechy se už moc těším, vrátím se tam po šesti letech, protože právě v Bechyni a v okolí Týna nad Vltavou jsme i tehdy natáčeli. Zdeněk Troška mě nabídkou na roli čarodějnice nesmírně potěšil. Opět se mohu pitvořit a řádit, čarodějnice mi jdou totiž stejně nejlépe," svěřila se Mediafaxu herečka, která také například skvěle nadabovala americkou herečku Whoppi Goldberg.

V nové pohádce se objeví i řada dalších herců, ale také neherců, z řad komparsu. Diváci se ovšem mohou těšit především na krásné scenérie, ať v přírodě, nebo na zámcích.

"Lidé mě vždy zastavují a ptají se, kde že jsem různé scény do té či oné pohádky natáčel. Diví se, kde se dají najít v dnešní době tak romantická zákoutí. Já jim vždy říkám, že se stačí dívat kolem sebe. I když je velmi těžké najít například hezký pohádkový les nebo rybník, který odpovídá představě režiséra a také scénáři, ale když se chce, tak to jde a myslím, že mé filmy a pohádky jsou toho důkazem," řekl Troška.

Celý pohádkový příběh Čertova nevěsta začíná scénou, ve které prosí královna svatou Kryšpínu o miminko. Když jí dojde trpělivost, obrátí se na čerta a zakrátko se jí narodí holčička. Ta pak vyrůstá po boku Štěpána, syna královniny komorné, a časem se do sebe zamilují. Královna ale podepsala smlouvu s čertem a princezna se má stát Luciferovou nevěstou. Princezna čerta odmítne a Lucifer ji zakleje do přízraku, který se zjevuje každou noc na terasách zámku. Štěpán se rozhodne vysvobodit ji a pustí se do boje s peklem. Jak to dopadne, na to se budou moci všichni milovníci pohádek podívat v únoru příštího roku, kdy snímek přijde do kin.

"Mohu jen prozradit, že tak, jak to v krásné české pohádce má být, dobro zvítězí nad zlem. Tímto zvu diváky do kina," uzavřel režisér.

Film s rozpočtem přesahujícím třicet milionů korun vzniká v koprodukci MediaPro Pictures (součástí skupiny MediaPro Entertainment) a Golem Film. Hlavním mediálním partnerem je televize Nova, v jejímž programu se pohádka objeví pravděpodobně v období okolo Vánoc 2011.