Jdi na obsah Jdi na menu

V plné mokré polní! Babovřesky 2 hlásí zvýšenou povodňovou pohotovost

3. 6. 2013

941708_167732270055061_277767175_n.png

Českou republiku sužují vytrvalé deště a povodně. Extrémní počasí se nevyhnulo ani jižním Čechám, kde štáb Zdenka Trošky natáčí již desátý den komedii BABOVŘESKY 2. V tomto období vzniká hned několik českých filmů. A právě extrémní podmínky prověří profesionalitu a připravenost filmařů.

V neděli 2. června brzkých ranních hodinách vzbudilo filmaře hlášení rozhlasu místního úřadu v Netolicích, kde  jsou štáb a herci ubytováni. Do deštivého rána se ozýval hlas, který vyzýval obyvatele Netolic k opatrnosti a oznamoval, že se mají evakuovat přilehlé vesnice. Produkce filmu začala vymýšlet objízdné trasy, aby se štáb a herci vůbec dostali do lokace, kde se mělo natáčet. Všechny cesty do Dobčic vedly kolem zvednutých hladin rybníků a silnicemi, na které se valila dešťová voda z polí, které již nezvládaly vsakovat přívalovou vodu. Naštěstí do Dobčic vedla jedna trasa, která umožnila filmařům příjezd na lokaci. Najely všechny složky, auta přivezla herce a úderem 9 hodiny se začalo podle plánu točit.
Mezitím však déšť neustával a přívalová voda plnila koryta potoků a rybníky. Produkce filmu dostala informaci, že Netolice jsou odříznuty a že v 17 hodin budou všechny cesty do města uzavřeny. Naštěstí netoličtí rozhodli, že se odstřelí zeď, která blokovala průtok vody místního potoka a voda se rozlila do okolí a uvolnila příjezdovou cestu do Netolic.

I přes nepříznivé počasí se daří film natáčet podle natáčecího plánu a představ režiséra i producentek Dany Volákové a Michaely Flenerové. Zdeněk Troška s Marek Kališem najdou řešení a operativně přizpůsobí děj i prostředí nepříznivým podmínkám. Všichni z herců vycházejí vstříc případným změnám a úpravám jejich natáčecích dnů, místí lidé, kteří štábu zapůjčují lokace, chápou svízelnou situaci filmařů a s pochopením se nebrání vzniklým změnám, a tak se Troškův tým blíží ke konci druhého natáčecího týdne.