Jdi na obsah Jdi na menu

Zdeněk Troška zavítal na svůj hrad do Mlázov na Klatovsku

3. 10. 2011

Pohád22611-gallery1-drgbi.jpgková chalupa v Mlázovech, kam každým rokem zavítají tisíce návštěvníků, aby si prohlédli skřítky, víly, strašidla a další pohádkové bytosti, slavnostně ukončila v neděli 2. října další sezonu.

Největší ozdobou celého pohádkového odpoledne byl usměvavý, dobrosrdečný a hodný král Zdeněk Troška, který přinesl na louku za Pohádkovou chalupou dobrou náladu a rozzářil tváře nejen dětí, ale i dospělých, kteří jeho výkony a pohotové odpovědi opakovaně odměnili potleskem.

„Běhej venku, hraj si na hřišti, na trávě, na zahradě a na tu televizi koukejte jenom na opravdu hezké pohádky, nekoukejte na všechno. Ale hlavně, děti, čtěte si, protože nejlepší věc, kterou můžete mít, je knížka. To je daleko lepší, než všechny filmy dohromady“, udělil král Troška rady svým nejmenším „poddaným“.   

Zdeněk Troška, který režíroval jedny z nejlepších pohádek v historii 22613-gallery1-igk0a.jpgčeské kinematografie, za všechny připomeňme Princeznu ze mlejna, O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Nejkrásnější hádanku či Z pekla štěstí, velice zapůsobil na všechny přítomné otevřeností a vřelostí.

Svému okolí umí rozdat radost a vnést světlo do dnešní uspěchané a mnohdy i temné doby. Při kontaktu s ním přijdou lidé na jiné, veselejší myšlenky, což dokáže pouze málo známých osobností.

Král Troška trpělivě pózoval s dětmi před fotoaparáty jejich rodičů, podepisoval pohledy a fotografie a hlavně s každým, kdo měl zájem, si popovídal.

„Je opravdu skvělý, vůbec nic ze sebe nedělá a je s ním sranda“, komentovala své setkání s osobností českého filmu jedna z návštěvnic.    

Součástí akce byla i bramboriáda, která zahrnovala nejrůznější soutěže pro děti i dospělé, jako například sběr brambo22615-gallery1-9t135.jpgr do košíků, hod horkou bramborou ve dvojici či pojídání brambor na čas.

Nedělní odpoledne bylo pro návštěvníky Pohádkové chalupy v Mlázovech bezesporu příjemným a milým rozloučením s pohádkovou sezonou a bohužel nezbývá, než se těšit na jaro, až se skřítkové a další bytosti probudí ze svého zimního spánku.

 

autor: Jan Kaše, zdroj novinky.cz