Jdi na obsah Jdi na menu

Zemřel Oleg Reif, lord z trilogie Kameňák

24. 10. 2011

Ve věku 83 let zemřel v pondělí ráno po těžké nemoci filmový herec a režisér oleg-reif-ceska-televize.jpgOleg Reif, který ztvárnil řadu vedlejších rolí ve filmech režiséra Zdeňka Trošky. Umrtí herce potvrdil Troškův manažer Marek Kališ.

Režisér Zdeněk Troška, který je pracovně v zahraničí, se o smrti režiséra a herce Olega Reifa dozvěděl prý zprostředkovaně. "Zdeněk mi to posílal smskou, že se dozvěděl, že pan Reif zemřel. Velmi ho to mrzí, protože s ním spolupracoval několikrát a velmi rád," řekl  Troškův manažer Marek Kališ, který působí i jako Troškův pomocný režisér a pracovně se s Reifem také sešel.

Zpráva o skonu Olega Reifa zasáhla i herečku a dabérku Janu Andresíkovou. Ta si s Reifem naposledy zahrála právě v Troškových Kameňácích. "Moc mne mrzí, že odešel, měla jsem ho moc ráda. Byla s ním legrace a byl to moc prima kolega. Znali jsme se strašnou spoustu let, ale pracovně jsme se naposledy sešli právě na Kameňácích. Je smutné sledovat, jak kolegové okolo vás odcházejí, hlavně proto, že je mezi nimi řada moc fajn lidí a přátel," uvedla Andresíková.

Oleg Reif vynikl jako herec vedlejších rolí, točil také dokumentární portréty

Oleg Reif se narodil roku 1928 do ruské šlechtické rodiny, která po revoluci v roce 1917 odešla do Čech.

Poprvé se před filmovými kamerami objevil roku 1941 v epizodní roli v melodramatu Preludium. V roce 1943 rozšířil řady Dismanova rozhlasového dětského souboru a následovaly další role chlapců a mladíků ve filmu Kluci na řece, Nezbedný bakalář nebo Alena.

Působil také v divadle, vystřídal angažmá v Realistickém divadle, Divadle V+W, Rokoku nebo Vinohradském divadle. Oleg Reif si zahrál v řadě filmů, kde však převážně ztvárnil vedlejší až epizodní role. Diváci si ho mohou například pamatovat ze snímků Dařbuján a Pandrhola nebo Pane, vy jste vdova.

V 70. letech se Reif soustředil na práci pro Československou televizi, podle vlastních scénářů natočil okolo 50 krátkých dokumentárních filmů, v nichž vytvořil portréty významných osobností českého divadla a filmu. Reif je autorem vzpomínkových knih Hvězdné střípky (1996) a Hvězdné střípky 2 (1997). Syn Oskar Reif se věnuje filmové a televizní režii.

Divácky nejúspěšnější byla Reifova role otce Šimona Pláničky v komediích Slunce, seno, jahody.