Jdi na obsah Jdi na menu

Poklad hraběte Chamaré (1984)

2. 5. 2019

poklad_hrabete_chamare_dvd-oww.jpg

Poklad hraběte Chamaré

 

Drama/Historické

Československo, 1984, 78 min

 

Režie: Zdeněk Troška

Předloha: Alois Jirásek

Scénář: Zdeněk Troška

Hudba: Harry Macourek

 

 

 

Hrají: Blanka Bohdanová, Eduard Cupák, Patricie Havlíčková, Michaela Kuklová, Ivan Jiřík, Zdeněk Martínek, Tomáš Hanák, Valerie Kaplanová, Vladimír Huber, Karel Bělohradský, Václav Mareš, Petr Svoboda, Jaroslava Tichá, Erna Červená, Pavel Pípal, David Vejražka, Sylva Sequensová.

 

Obsah:
 

Píše se rok 1781, stárnoucí a životem zklamaná hraběnka Marie Karolina Chamaré (Blanka Bohdanová) poskytuje na svém zámku pohostinnost abbému (Eduard Cupák), jenž se u katolických obyvatel panství těší značnému vlivu. Ve skutečnosti je to bývalý jezuita a fanatický odpůrce jakéhokoliv pokroku. Jediný, kdo mu dokáže v názorech na víru a vzdělání odporovat je mladý vídeňský lékař Kamenický (Petr Svoboda). Právě díky němu najde zatrpklá hraběnka novou radost ze života. Její manžel se totiž o ženu ani o panství nestará a věnuje se jen hledání podzemního pokladu a svádění hraběnčiny chráněnkyně Renáty (Patricie Havlíčková). V té době se do kraje vrací českobratrský emigrant Václav Horák (Tomáš Hanák), který se v jeskynním úkrytu tajně schází se svou milou Frantinou (Michaela Kuklová). Žárlivý nápadník Tomáš (Ivan Jiřík) však jejich skrýš odhalí a s pomocí abbého rozpoutá na „kacířského“ nepřítele hon.
 

Zajímavosti o filmu:
 

  • Film získal ocenění na MFF v Montrealu.
  • Ve snímku se jako v Troškově jediném sešly obě představitelky „babičky“ z trilogie Slunce, seno.. Erna Červená, která si zahrála matku hraběnky Chamaré (Blanka Bohdanová) a Valerie Kaplanová, která ztvárnila Alžbětu, služku hraběnky Chamaré.
  • Ve filmu se objevil kostel sv. Mikuláše v Dolním Jiřetíně v okresu Most, Kostel Narození sv. Jana Křtitele ve Vraném, zámecká kaple v Hoříně, hrad Valečov, zámek Nový Falkenburk v Jablonném v Podještědí a rokokový zámek Hořín nedaleko Mělníka. Replika železné panny z úvodní scény filmu je k vidění na hradě Křivoklát.