Jdi na obsah Jdi na menu

Slunce, seno a pár facek (1989)

2. 5. 2019

00456_slunce-seno-a-par-facek.jpgSlunce, seno a pár facek

Komedie,

Československo, 1989, 127 min
 

Režie: Zdeněk Troška

Scénář: Zdeněk Troška, Petr Markov

Hudba: Karel Vágner
 

 

 

 

Hrají: Helena Růžičková, Stanislav Tříska, Valerie Kaplanová, Martin Šotola, Veronika Kánská, Broněk Černý, Václav Troška, Marie Pilátová, Jiří Lábus, Jaroslava Kretschmerová, Josef Stárek, Jiřina Jirásková, Jiří Růžička ml., Luděk Kopřiva, Vlastimila Vlková, Marie Švecová, Miroslav Zounar, Pavel Vondruška, Petra Pyšová, Kateřina Lojdová, Vladimír T. Gottwald, Zdeněk Troška, Olga Schmidtová, Jan Novák, Karel Bělohradský, Jiřina Jelenská, František Stupka, Eva Tauchenová, Gaston Šubert,  Marie Tomsová, Vlasta Meszarošová, Anna Pourová, Jiří Janda, Oleg Reif, Vojtěch Pavlíček, Petr Brodský, Martin France, Vladimír Duben, Růžena Trošková.
 

Obsah:
 

Již podruhé jsme zavítali do jihočeských Hoštic  abychom sledovali osud Konopníků a Škopků. Nahlédneme do vztahu mezi těhotnou Blaženou a Vencou, kolem kterého zhrzená Milada z hospody rozšíří fámy. Vzniká skandál a hotová bitva mezi jejich rodinami. Ve stejném duchu probíhá vztah mezi živočichářem Bédou a účetní JZD Evičkou.
 

Zajímavosti o filmu:
 

  • V každé scéně, kdy se fackovalo  padaly pravé rány.
  • Za režisérem Zdeňkem Trošku přišli tentokrát aby natočil něco podobného jako Slunce, seno, jahody (1983) a nebo třeba i pokračování. Režisér jim řekl, že mu z toho zase půl vystřihnou a oni mu řekli, že nic se střihat nebude a dodrželi slovo. Film je o 45 minut delší než první díl.
  • Roli doktora Káji Kroupy měl původně hrát Oldřich Kaiser. Těsně před začátkem natáčení se však režisér Troška rozhodl obsadit neherce Josef Stárka – povoláním číšník a s nímž se náhodou setkal v restauraci. Kaiser si nakonec zahrál italského „mafiána“ ve třetím díle trilogie.
  • Závěrečná  „fackovací“ scéna se točila 16krát, celkem čtyři dny.
  • Film viděly za prvních osm měsíců čtyři miliony diváků.
  • Z hlavní budovy JZD je nyní Ranč Šimona Pláničky.
  • Premiéra proběhla v plzeňském amfiteátru, kam přišlo 33 tisíc diváků.
  • Na konci filmu těsně před tím jak padne první facka můžeme vidět, jak za Helenou Růžičkovou stojí režisér  Zdeněk Troška.
  • Výrok „Matoušková, to vám nestačí, že už vás dvakrát sestřelili“?  měl  být původně použit v prvním díle, ze kterého byl vystřižen společně s dalšími scénami díky cenzůře.
  • Na konci filmu, kdy předseda Národního výboru čte oznámení, že jsou Venca (Broněk Černý) s Blaženou (Veronika Kánská) už oddáni se v záběru objeví i režisér Zdeněk Troška.
     

Chyby ve filmu:
 

  • Ve scéně, kdy Blažena poté co Škopkové řekne, že byla za Vencou dostane facku a shodí škopek s těstem. V dalším záběru, kdy Blažena sedí vedle stolu je však těsto v pořádku.
     
  • Představitelky sester, které Cecilka (Vlastimila Vlková) v jedné ze scén svolávala píšťalkou  dostaly stokorunu jako motivaci, aby utíkaly co nejrychleji.
     
  • Ve scéně, kdy Škopková (Helena Růžičková) vyndává kočár z domu aby jej vzápětí hodila přes plot u dveří  porazí konev. Když však před tím vcházela do domu, konev u dveří nebyla.
     
  • V díle Slunce, seno, jahody (1983) visí v kanceláři kalendář s rokem 1983. Přestože od sebe děj dílů dělí  jen pár měsíců v tomto filmu v kanceláři visí kalendář s datem 1988.
     
  • Když přijíždí Pepa (Jiří Růžička ml.) pro Blaženu (Veronika Kánská) do kravína a jedou do lesa aby se nachystali na svatbu, je na autě SPZ ST 21-65. Když však z lesa odjíždí a i poté, když veze Blaženu domů je SPZ ST 93-04.
     
  • Ve scéně, kdy se hlavní hrdinové převlékají  v lese si běží  Blažena (Veronika Kánská) k paní řídící (Jiřina Jirásková) pro kytku a sedá si na motorku za Vencu (Broněk Černý) obkročmo. Když však vyjíždí z lesa sedí na motorce bokem.
     
  • Ve scéně, kdy si Jirka(Martin Šotola) hází šipky na postel, kde leží babička jsou na terči pokaždé jinak naházeny aniž by je Jirka měnil. Poté si vezme z terče dvě šipky a hodí je na lem postele, ale najednou jsou tam tři. Pak ještě dohazuje další, kterou u sebe vůbec neměl, opět aniž by si pro nějakou šel. Neodpovídá tak ani jejich celkový počet, ani počet bílých a červených, ani jejich rozmístění na posteli. Když potom Škopková (Helena Růžičková) vyhazuje šipky z okna, je jich mnohem víc než kolik Jirkovi vzala.
     
  • Ve scéně, kdy si  Škopková  (Helena Růžičková) s Konopníkovou (Marie Pilátová) hází přes plot věci, má  v prvních dvou záběrech Škopková bílou zástěru. Když vyjde z domu a rozhazuje svatební cukroví  má už na sobě modrou zástěru.
     
  • V záběru kdy si Škopková (Helena Růžičková) s Konopníkovou (Marie Pilátová) „vracejí“ přes plot zařízení bytu jako je televize, lampa atd., jsou poslední věci, kterou hodí talíře. Když je Škopková vynáší z chalupy, jsou zalisovaný v igelitu, ale ke Konopníkové dopadají již volně ložené, aby se mohli rozbít.
     
  • Při závěrečné fackovačce v jedné ze scén Miluna (Petra Pyšová) v pozadí pobíhá s podprsenkou, což je ovšem nesmysl, protože hned v následujícím záběru jí Škopková (Helena Růžičková) roztrhne tričko.