Jdi na obsah Jdi na menu

Zemřel autor knížky Doktor od Jezera hrochů, Černí baroňi

3. 11. 2009

ObrazekVe věku 77 let v pondělí v pražské Thomayerově nemocnici zemřel spisovatel a humorista Miloslav Švandrlík. Švandrlíka znají čtenáři především jako autora Černých baronů.

Literární příběhy příslušníků někdejších armádních Pomocných technických praporů mu zaručily, že se stal jedním z nejznámějších českých spisovatelů.

Známý však byl, zejména v době, kdy s výjimkou humoristického časopisu Dikobraz nemohl publikovat, právě v něm otištěným množstvím kreslených vtipů. Vznikaly ve spolupráci s karikaturistou Jiřím - Winterem Nepraktou. Děti se už řadu let zase baví příhodami žáků Kopyta a Mňouka a ze Švandrlíkova pera pocházejí i horory.

Miloslav Švandrlík ale původně chtěl být hercem. Po půl roce studia na DAMU počátkem 50. let přešel na režii. Další pokus o přestup, tentokrát na FAMU, se mu už nezdařil a v roce 1953 musObrazekel narukovat. Příhody, které na vojně prožil, ho v knižní podobě učinily slavným.

Další film se chystá do kin

Podle dalšího velmi čteného Švandrlíkova románu, Doktor od jezera hrochů, natáčí právě film režisér Zdeněk Troška. Premiéra by měla být v únoru příštího roku. Humoristický román vypráví příběh mladého lékaře působícího v Africe, kterým manipulují ambiciózní manželka a tchyně.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář