Jdi na obsah Jdi na menu

Čertoviny: Natáčení nové pohádky Zdeňka Trošky začne v pekle

18. 5. 2017

17759880_1473554142655136_6017999411259563235_n.jpg

 

Natáčení nové pohádky Zdeňka Trošky začne v pekle

 

Režisér Zdeněk Troška se vrací ke svému oblíbenému žánru pohádky. Od 23. května začíná natáčet novou pohádku Čertoviny.

zt-a-sara-sandeva.jpg

 

„Pan režisér oslavuje 18. května narozeniny, a protože víme, že práce na pohádkách je pro něj největším dárkem, dali jsme mu začátek natáčení vlastně k narozeninám,“  říká producentka Dana Voláková. První scény zavedou štáb i režiséra přímo do pekla, které se bude točit v zábavní parku Čertovina nedaleko Hlinska.


Hlavními hrdiny pohádky jsou dva nešikovní čerti Popelák a Uhelák, kteří jsou vládcem pekel posláni za trest do světa, aby do měsíce přivedli každý jednu hříšnou duši. Jejich úkol se jim však od počátku nedaří, spíše, než aby lidi sváděli k hříchům, tak jim neúmyslně pomáhají.  V přestrojení  za čeledíny se dostanou na statek a zdá se, že konečně budou mít úspěch. Vypočítavý sedlák totiž chce svoji dceru Haničku provdat za nafoukaného statkáře Kopyta. Hanička však miluje čeledína Jana, a aby vše dobře dopadlo, je potřeba vzít na pomoc pekelné síly.

 

Hlavních rolích pekelníků, kteří se vydají do lidského světa, se zhostí Jakub Prachař a Dominick Benedikt. Zatímco Jakub Prachař má za sebou již několik pohádkových rolí, u  Dominicka Benedikta, kterého diváci mohou v současnosti vidět v Divadle na Vinohradech v představení Moliérovy hra Škola žen, půjde o filmovou premiéru. „Toho stačí jenom trochu umazat a máme krásného čertíka,“ liboval si Zdeněk Troška, když kudrnatý mladík dorazil nakostýmní zkoušky.


david-gransky.jpgZdeněk Troška se k čertům vrací již po několikáté  -  ať to byly pohádky Z pekla štěstí, Čertova nevěsta, či  milovaný čert z Princezny ze mlejna… Přestože peklo je synonymem pro zlo, čerti v českých pohádkách bývají spíše dobráčtí. Jací budou čerti v nové pohádce?

 

„Pokračuji v podobě českého pekla a i čerta, které známe z pohádek Jana Drdy, Josefa Lady a dalších našich spisovatelů,“  říká klasik české filmové pohádky Zdeněk Troška. „Český čert je spíš nešikovný trumbera, než zákeřný škodič; rád by se bratříčkoval s člověkem a pokud mu něco provede, je to spíš úsměvná čertovina, než zlomyslnost. Takže opět uvidíme čertiska, nad jejichž snažením dostat hříšné duše do pekla se budeme usmívat.“

 

Pekelné osazenstvo doplní ve filmu Karel Dobrý v roli Lucifera. Haničku hraje Sara Sandeva, jejího milého Jana mladý herec Richard Jaroslav Müller, sedláka Oldřich Navrátil, statkáře Kopyta Jaromír Nosek, selku Andrea Hoffmannová. V dalších rolích uvidíme Davida Gránského, Janu Bernáškovou, Radka Holuba.

 

Natáčení bude probíhat od konce května do konce června. Kromě Čertoviny se bude točit  ve skanzenech Třebíz a Přerov, na tvrzi  v Drslavicích a v malebných vesničkách v  Jižních Čechách. Čertoviny vznikají v produkci společnosti Fénix Film, producentek Dany Volákové a Michaely Flenerové, hlavním partnerem filmu je televize Prima, která tak vstupuje do snímku Zdeňka Trošky již podruhé. Do kin uvede Čertoviny společnost Cinemart  5. ledna 2018.