Jdi na obsah Jdi na menu

Filmová místa filmu Bota jménem Melichar

6. 5. 2010

Dostaly jsme několik námětů a dotazů ohledně filmu Bota jménem Melichar. Ptaly jste se kde se film natáčel a jak to na místě vypadá teď po 27mi letech od jeho natočení. Tak jsme pátraly a pátraly a ted Vám přinášíme fotkografie z místa. Příjemnou zábavu.

Děj filmu: Celovečerní debut Zdeňka Trošky Bota jménem Melichar, natočený podle scénáře Jany Knitlové, je dílo určené především školou povinným divákům. Téma filmu totiž pojednává právě o nich a s nimi také nepochybně sympatizuje. Mozaikovitě a barvitě vypráví o životě v jedné nové pražské škole, o jejích žácích i učitelích, a o tom, jak jeden fantazií obdařený prvňáček se svým kamarádem z 9. třídy odhalí pachatele krádeží ve školních šatnách..

Celí příběh se natáčel na Základní škole Bítovská 1246/1, Praha 4 - Michle

Z historie školy Bítovská 1246/1, Praha 4

Zvláště významným školním rokem v historii školy byl školní rok 1982/83. Režisér Zdeněk Troška zde natočil podle scénáře Jany Knitlové úsměvnou veselohru o dětech a pro děti s názvem „Bota jménem Melichar“. Podnětem k napsání scénáře a natočení filmu byly skutečné události ze života školy. Film byl natočen v průběhu měsíců října až prosince 1982 výhradně v areálu školy a za plného provozu, což si vyžádalo značné nároky na organizaci výuky. Pro učitele a žáky to byla jistě zajímavá zkušenost, neboť poznali práci filmového štábu a různých profesí.

V dětských rolích vystoupilo mnoho tehdejších i bývalých žáků školy, jedny z hlavních rolí ztvárnili Magdaléna Ledvinková, žákyně II.B (viz,foto v pravo s autorkou scénáře Janou Knitlovou a režiserem Zdeňkem Troškou na filmovém festivalu v Gottwaldově (dnešní Zlín) ), a bývalí žáci David Rauch a Tomáš Růžička. Ve vedlejších rolích se také objevili někteří tehdejší učitelé a zaměstnanci školy.

 Po dokončení filmu byli pozváni učitelé a žáci na prohlídku filmových ateliérů na Barrandově a na slavnostní promítání filmu v kině Blaník.

Pro zvětšení fotky klikněte na daný obrazek a ten se zvětší.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

A samozřejmě i fotky.

Pro zvětšení fotky klikněte na daný obrazek a ten se zvětší.

 

Obrazek

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

 

Obrazek

 

 

 

 

Obrazek