Jdi na obsah Jdi na menu

Nová komedie Zdeňka Trošky Babovřesky

16. 4. 2012

40257_103010389755305_100001390321416_17507_5031717_n.jpgS novou venkovskou komedií přichází scénárista a režisér Zdeněk Troška, který už 22. května začne v jižních Čechách natáčet nový film Babovřesky, aneb z dopisu venkovské drbny.
"Podtitulek filmu napovídá, že na scénu vstupují místní zbožné ženy v čele s univerzální drbnou Horáčkovou, která pracuje na obecním úřadě a sedí v kostele v první lavici, o všem ví, od všeho má klíče, všude byla dvakrát a osobuje si právo do všeho zasahovat a mluvit. A právě do této vísky koncem jara přijíždí nový farář, zbožné ženy čekají váženého starého důstojného pána, ale z auta vyskočí mladý, sportovní, asi třicetiletý kluk a tím to vlastně všechno začíná," popsala dějovou linku Dana Voláková.

Pro komedii si tvůrci filmu vybrali jihočeské vesničky ve stylu selského baroka, natáčet se bude v Netolicích, Pištíně, Záboří a Dobčicích. Tyto obce se stanou ústředním dějištěm příběhu, kde rozhodně nebudou chybět svérázné vesnické postavičky v podání známých českých herců. "Do celého děje je ale zasazena také láska, žárlivost, závist, intriky, a především spousta humorných okamžiků, v nichž se i možná někteří poznají. Je to prostě film tak trochu ze života," říká o svém nejnovějším počinu režisér Zdeněk Troška.

Do hlavních rolí obsadili tvůrci herce zvučných jmen: Lukáše Langmajera, Janu Synkovou, Veroniku Žilkovou, Lucii Plekancovou Vondráčkovou, Pavla Kikinčuka a Martina Krause. Dále se ve filmu ve vedlejších rolích objeví Miroslav Noga, Jiří Pecha, Lubomír Kostelka, Norbert Lichý a mnoho dalších.vondrackova.jpg

O tom, že některé věci ve filmu mají reálný základ, a že vlastně všechno tak nějak vychází ze života, přesvědčuje i Zdeněk Troška. "Vesnička s fiktivním názvem Babovřesky vznikla přesmyčkou obce Žabovřesky, kde můj asistent a spoluautor scénáře Marek Kališ bydlí i se svou rodinou. Jak jsem již řekl, někteří se v tom možná i poznají," říká režisér a autor scénáře Zdeněk Troška, který rád sbírá útržky ze života obyčejných lidí a přenáší je brilantně na filmové plátno. Režisér Troška se po létech rozhodl vrátit k žánru vesnických komedií ve stylu Slunce, seno…, které český divák tak miluje.

Premiéra filmu se plánuje na jaro 2013.