Jdi na obsah Jdi na menu

Zdeněk Troška prezentoval svou novou komedii Doktor od Jezera hrochů

18. 2. 2010

ObrazekRežisér Zdeněk Troška osobně uvedl na středeční novinářské projekci svou aktuální filmovou novinku Doktor od Jezera hrochů. Komedie podle známého bestselleru Miloslava Švandrlíka vstoupí do domácí distribuce od 25. února.

Film pojednává o mladém lékaři Čeňkovi Dobeškovi, který pracuje v pražské nemocnici na interně a žije v bytě se svou manželkou Zuzanou a tchýní Marií. Ta si pro svoji dceru vždy přála schopného muže, který dokáže výborně zabezpečit svou rodinu. Čeněk je však poctivý, dobrosrdečný a Zuzaninu matku irituje zeťova neschopnost vydělat peníze na drahé auto a vilu na pražské Ořechovce.

Dobešek se se svými problémy svěří úspěšnějšímu kolegovi Karlu Pištělákovi, který mu zařídí práci v Africe. Ačkoliv se Čeněk do Afriky netěší, tak jej rodina s vidinou zářivé kariéry a bohatsví přesvědčí. V kolonii u Jezera hrochů čeká mladého doktora řada nečekaných situací, překvapení, ale i láska.

Snímek Doktor od Jezera hrochů vznikl podle stejnojmenné knihy zesnulého spisovatele Miloslava Švandrlíka. "Snažil jsem se o nejvěrnější přepis knihy Miloslava Švandrlíka," uvedl Troška.

Troška obsadil do titulních rolí Jaroslava Šmída, Evu Holubovou, Terezu Bebarovou a Jiřího ObrazekLangmajera. Další postavy ztvárnili mimo jiné Bohumil Klepl, Alžbeta Stanková, Jitka Smutná, Adéla Gondíková, Zuzana Slavíková, Miroslav Vladyka, Sandra Pogodová či Oldřich Navrátil. Zvláštností v tomto obsazení je to, že ani jeden z herců doposud nespolupracoval se Zdeňkem Troškou.

Herečka Eva Holubová, která ve snímku ztvárnila postavu nepříjemné tchýně, už přemýšlí o druhém pokračování. Natáčení, které probíhalo v Praze a v Keni, se Zdeňkem Troškou si velmi pochvalovala: "Zdeněk Troška je továrna na pozitivní energii. Je to člověk, který vysílá lásku k životu a naději," řekla nadšeně Holubová.

"Moc jsem si to užíval, protože jinak většinou hraju role, kde se takhle vyblbnout nemůžu. Zdeněk Troška mi dal celkem volnou ruku a těšil jsem se na každý natáčecí den," dodal Jiří Langmajer. Herečka Tereza Bebarová složila režisérovi, stejně jako její kolegové, kompliment: "Se Zdeňkem bylo natáčení milé, pozitivní a myslím, že tento film to v sobě nese."
Zdeněk Troška objasnil, jakým způsobem došlo k realizaci filmové adaptace: "Přišli za mnou lidé z nakladatelství, kteří vydávají knihy Miloslava Švandrlíka s tím, jestli bychom nemohli natočit právě tuto knihu z roku 1980. Za 30 let se jí prodalo na 1,5 milionu výtisků. Samotného mě překvapilo, kolik lidí tuto knihu zná a kolik lidí jí opravdu miluje. Snažili jsme se pietně zachovat přepis této známé a slavné knížky," vysvětlil režisér.

Důležitou součástí bylo zachování humoru a typických českých charakterů postav. "Snažili jsme se udělat ilustraci knížky, natočit úsměvnou komedii, kde bude nadsázka a zároveň ukáže charaktery, které jsou pořád stejné. To čecháčství je v nás pořád, ať si každý říká, kdo chce, co chce," prohlásil Troška

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář