Jdi na obsah Jdi na menu

Úvod do vesničky Babovřesky

25. 5. 2012

319783_432789483398279_397858476891380_1660107_1457609504_n.jpgAbsťák po komediích Slunce, seno…, které uchvátily diváky napříč generacemi, může jejich fanouškům zmírnit následující informace.  V jihočeských Dobčicích na Českobudějovicku padla v úterý  22. 5. 2012 první filmová klapka snímku BABOVŘESKY, aneb z dopisu venkovské drbny. Film se, stejně jako Troškovy předchozí komedie, odehrává na vesnici, nejde však o jejich pokračování. Od úterý padly samozřejmě i další klapky a „klapat“ se bude až do 3. července.

Kde jinde může natáčení filmu o farářovi Petrovi začít, než na faře. Do vesnice vjíždí auto, z něj vystupuje mladý pohledný farář. To zaujme místní babky. Babky zírají, jsou ticho, ov rozpacích. Neví, kdo to vlastně je.  Čekaly starého faráře a tohle je mladý kluk, plný života. 1.babka: Todle má bejt ten novej velebníček? Dyť vypadá jako tělocvikář. 2.babka: Takovej kluk!

V dalších dnech padly i další klapky a natočeno je již mnoho skvělých záběrů. Na place se střídají, nebo spolupracují kromě štábu, režiséra a pomocného režiséra herci – zatím především Lukáš Langmajer, Jana Altmannová, Lucie Plekancová Vondráčková, Veronika Žilková, Jana Synková, Lubomír Kostelka a Jiří Pecha
První natáčecí den má za sebou i Zlatá slavice Lucie Bílá, která hraje „cikánku z Kanady“. Natáčení si užila a jak prozradila, svou roli si vlastně vysnila.

„O Zdeňkovi se mi zdálo, když jsem viděla jeho poslední krásnou pohádku Čertova nevěsta. Ta mne tak neskutečně nadchla, že jsem si Zdendu prostě přivolala ve snu. A jsem ráda, že mi Zdeněk zavolal a nabídl mi tuhle roli. On rozdává svými filmy lidem radomden-1-a-2-439.jpgst Je neuvěřitelně laskavý a v nás probouzí děti, které máme stále v sobě a mluví na ně. Ráda ho vídám i mimo pracovní věci, patří mezi mé blízké přátele,“ svěřila se Bílá, ověšená masivními řetězy a ve vyzývavém kostýmu, který si zpěvačka a herečka sama do filmu připravila.

Vznik názvu fiktivní obce BABOVŘESKY vznikl změnou prvního písmena obce Žabovřesky. „To je vesnička kousek odtud, přes kopec, kde s rodinou žije můj asistent Marek Kališ. Protože tam řvou žáby, tak Žabovřesky, a tady řvou zase báby, takže Babovřesky,“ vysvětluje režisér Zdeněk Troška.

V komedii Babovřesky, aneb z dopisu venkovské drbny - v lehkém nadhledu                   a komediální nadsázce budeme sledovat vršící se řadu až neuvěřitelných souher náhod        a nedorozumění, které zamotají hlavu hlavním aktérům příběhu …

Na scénu vstupují místní zbožné ženy v čele s Horáčkovou, „univerzální“ drbnou, která pracuje na Obecním úřadě a sedá v kostele v první lavici. O všem ví, od všeho má klíče, všude byla dvakrát… a osobuje si právo do všeho zasahovat a mluvit. A právě do této vísky koncem jara přijíždí nový farář. Chybět nebudou svérázné vesnické postavičky v podání známých českých herců - farář, babky - pravé vesnické drbny, starosta, i další občané malé fiktivní vísky.

Jak sám Zdeněk Troška prozrazuje - “ Je to prostě film tak trochu ze života. Vzniká vlastně na přání mnoha diváků, kteří mě stále žádají o natočení něčeho podobného jako byla Slunce, sena... Námět mi poslal už před několika lety Luboš Draganovský ze Slovenska, který strašně miluje filmy Slunce, seno, napsal příběh nazvaný Pech aneb Smůla, kam se hneš.
Já to tehdy odložil, protože se mi to opravdu zdálo dost podobné jako Slunce, seno, ale pak jsem se k tomuto scénáři vrátil. S mým asistentem Markem Kališem a panem Draganovským jsme ho upravili a rozšířili,“ říká režisér a scénárista.

„Vše je to vlastně o nedorozumění a o situaci, kdy drb střídá drb a pomluva pomluvu. Tak jak to prostě v životě bývá. A kdy za vším stojí parta drben, které jsou taky všude stejné. A je jedno, jestli v jižních, středních, nebo západních Čechách a jestli je to v socialismu, monarchii, nebo v naší „prvobytně-pospolné demokratické společnosti“, říká v nadsázce Zdeněk Troška.

Ten se tak po třiceti letech od natočení Slunce, seno, jahody rozhodl vrátit  k tématu komedie z vesnického prostředí. Režisér a autor scénáře jak známo, rád sbírá útržky ze života obyčejných lidí a přenáší je brilantně na filmové plátno. Vždyť právě jeho asi nejslavnější trilogie Slunce, seno… je toho jasným důkazem a při každé televizní repríze trhá divácké rekordy!

Dvěma pojítky se Slunce, seno jsou jižní Čechy a herec Pavel Kikinčuk. Zdeněk Troška k tomu říká: "Mám radost, že Pavel přijal roli v mé komedii. Protože jak si diváci mohli všimnout i v jiných filmech či seriálu, dokáže zahrát všechno a se svou ženou Jindřiškou, která má v Babovřeskách také roli, patří nejen k velkým profesionálům, ale i k lidem mé krevní skupiny. Ale stejně tak, jako ostatní herci, které jsem obsadil - jsou to lidé se smyslem pro humor, s nadhledem a svolní pro "každou špatnost". A nebyl bych to já, abych nevymýšlel nějaké ty "bejkárny", které lidi pobaví a aspoň na chvíli odpoutají od současných problémů. Nechci lidi rozbrečet, chci je pobavit. Proto věřím, že se diváci u Babovřesk bavit budou. A moc bych si přál, aby třeba i po letech komedie dosáhla úspěchu, jako má dnes trilogie Slunce, seno, která původně vznikla jako "zkouška", toho, co to udělá."

Nová komedie BABOVŘESKY… je 21. filmovým počinem a devátou filmovou komedií režiséra Zdeňka Trošky.

Natáčet se kromě Dobčic, bude i v sousedním Záboří, nedalekém Píštíně, Netolicích, Malých Chrášťanech, ale třeba i v Hluboké nad Vltavou.

FOTOGALERIE K FILMU NALEZNETE POD ČLÁNKEM

Hlavní role:                                                                                                      
Veronika Žilková - starostová
Pavel Kikinčuk – starosta
Jana Synková – drbna Horáčková
Lucie Plekancová Vondráčková – Ivana
Lukáš Langmajer – farář
Jan Dolanský – Adam

Vedlejší role:

Lucie Bílá - cikánka
Miro Noga – otec Adama
Jitka Sedláčková – matka Adama
Jan Kuželka – hostinský
Jiří Pecha – dědek Venda
Lubomír Kostelka – dědek Fanda
Robert – Radek Zíma
Jindřiška Kikinčuková - Božena Němcová
aj.


Hudba: Karel Vágner
žánr: komedie
format: digitál technologie
stopáž: 96 min
lokace: ČR
distributor: Falcon a.s.


Premiéra je plánována na 14. 2. 2013.