Jdi na obsah Jdi na menu

Vzpomínka na babku Kropáčkovou - Annu Vejvodovou

8. 11. 2014

v.jpg

Aničku Vejvodovou neboli babku Kropáčkovou z trilogie Kameňák nemusíme nikomu představovat.  Stačí si představit závěrečnou scénu z prvního dílu Kameňáku, kdy stojí se zbraní v ruce a míří na běžícího sportovce. Ve druhém díle nám babka Kropáčková začala řádit více a nebála se přefiknout i pány z policejní stanice. I přestože byla dlouhodobě nemocná a upoutaná na lůžko, stále věřila, že se vrátí před filmovou kameru, kterou si na stáří zamilovala a užívala si jí. Minulý týden (2.11.2014)  ,,V sobotu večer dávali v televizi Kameňák 4, a přesně když skončil, tak zemřela.  Uměla si načasovat i smrt, taková ona byla. Možná tím chtěla lidi ještě pobavit‘‘ řekla jedna ze sousedek z pečovatelského domu pro seniory na Praze 6 kde paní Vejvodová žila na stáří.

2145023_.jpg,,Vzpomínám si, jak se maminka ráda pěkně oblékala. Byla vždy šik. Chodili s tátou rádi a často tancovat, měla vždy krásnou róbu. Byla velice společenská, dovedla se bavit.‘‘  zasnil se nad starými fotografiemi její syn Oldřich Vejvoda.

Poté, co proběhlo její osudové setkání v pražském metru s režisérem Zdeňkem Troškou, kde po něm žádala autogram, jí začal obsazovat do svých filmů ( Kameňák 1-3 , Babovřesky)

 ,, Ona byla neskutečný živel. Všude kam přišla jí bylo hned plno. Pamatuji si, že když ji přivezli na natáčení, tak mi dokonce vyfackovala jednoho produkčního.‘‘   Zavzpomínal  na babku Kropáčkovou Zdeněk Troška.

Poslední filmovou rolí Aničky Vejvodové byla role stoleté Trůdy v komedii Babovřesky. I když její scéna trvá jen 15 vteřin, pro naší babču Aničku Vejvodovou to byl opravdu nadlidský úkol to zahrát.

,,Přijela totiž o den dřív a večer se šla najíst do hospody. A místní dědci jí poznali, chtěli modrou vodu, a tak jí poroučeli rumy, fernety a další panáky. Do  toho si ještě objednali pivo dvanáctku, což jsem servírce vyčítal, že Andulce má místo toho dát nealko, ale řekla mi že se bojí, aby jí nezmlátila. Už když se jí ptala, co si dá k jídlu, Andulka osekla, že jí do toho nic není.  Abych byl slušný chlapec, řekněme že se lehce upravila. Prostě byla nalámaná. Ještě druhý den neměla čistou hlavu. Říkala: Já jsem to včera pomíchala co?  Natáčení toho záběru trvalo skutečně delší dobu. Ale ona byla taková, že všechno obrátila v legraci, nemohl jsem se na ni zlobit.'' prozradil Zdeněk Troška

Podle zákulisních informací, se záběr točil rovnou devětadvacetkrát, jak jí bylo špatně.5458d87a16364b81f3620300-131021.jpg

Anička Vejvodová byla opravdu velkou milovnicí dobrého piti. I z domova důchodců si ráda odběhla na panáka. A Zdeněk Troška má s ní ještě jednu příhodu která je taky alkoholická.

,, Na dotočnou třetího dílu Kameňáku přišla o dvě hodiny dřív a než jsem dorazil, měla už na stole pivo, víno, šampaňské, ferneta, berechovku a ruma. Tak jsem se na ní zlobil: To nemyslíte vážně Andulko! Opovažte se to všechno vypít! Jenom mi odsekla: Jdi do p****e, to je moje!“   směje se Zdeněk Troška při vzpomínce na herečku. A dodává, že i když se pokročilý věk už podepsal na jejím zdraví, duši měla do poslední chvíle mladší než mnozí dvacetiletí.

Syn Anny Vejvodové – Oldřich Vejvoda na dotaz jednoho reportéra zda bude pohřeb Anny Vejvodové veřejný, její syn odpověděl  ,,Rozloučení bude neveřejné. Myslím, že je to intimní záležitost rodiny.‘‘

 

Foto:  rodinný archív Oldřicha Vejvody