Jdi na obsah Jdi na menu

Zemřel Václav TROŠKA ze SLUNCE, SENO... Tatínek režiséra Zdeňka Trošky

17. 2. 2011

Letní košilaté komedie Zdeňka Trošky Slunce, seno přišly o další své představitele. Po herci Pavlu Vondruškovi, který má ve čtvrtek pohřeb, zemřel i Václav Troška – představitel starého Konopníka a otec autora komedií, režiséra Zdeňka Trošky.

"Otec zemřel v pondělí. Byl dost nemocný a jeho organismus oslabila chřipka, s kterou sebez-nazvu.png několik týdnů potýkal. Odešel v klidu, doma," řekl agentuře režisér Zdeněk Troška, který v současné době dokončuje další projekt pro Novu, pohádku Čertova nevěsta.

Z jeho slavných komedií Slunce, seno, které postupně natáčel od začátku osmdesátých do počátku devadesátých let, nežije už drtivá většina představitelů hlavních i vedlejších rolí - Helena Růžičková, její syn Jiří, Stanislav Tříska, který hrál Růžičkové manžela, Miroslav Zounar, který ztvárnil předsedu JZD, jeho filmová manželka Jiřina Jelenská, ani již zmíněný Pavel Vondruška, farář Otík alias Luděk Kopřiva.

Nežije už ani jedna z představitelek role babky v posteli. "Ve Slunce, seno, jahody ji hrála Erna Červená, kterou v dalších dvou dílech nahradila Valerie Kaplanová. Divák to mnohdy vůbec nepoznal. Nežije však už ani paní Švecová, tedy slavná Keliška, která dokonce patřila do našeho příbuzenstva," prozradil režisér Troška.

Před rokem zemřela také představitelka průvodčí Helenky - Vlasta Meszarosová a postupně i mnoho místních obyvatelek a obyvatelů, kteří se v komediích objevují.

"Na odchodech těchto skvělých lidí člověk vidí, jak ten čas rychle běží, a že dneska bych, i kdybych nakrásně chtěl, už pokračování nenatočil. Nebylo by totiž s kým," dodal Troška, kterého čeká tento týden rozloučení nejen s hercem Pavlem Vondruškou, ale i s otcem.

"S matkou oslavili začátkem února diamantovou svatbu, tedy šedesát let," poznamenal režisér, jehož maminka se v jeho komediích také objevila. "Hrála paní doktorovou, maminku doktora Káji. I představitel této role, Josef Stárek před lety bohužel zemřel na infarkt," dodal Troška.Jednou z mála, která se dožila vysokého věku, je představitelka role Konopnice - devadesátiletá obyvatelka slavných Hoštic Marie Pilátová, která se prý těší dobré kondici a zdraví. Další významná osobnost, která se nyní dožívá významného životního jubilea - osmdesáti let, je herečka Jiřina Jirásková, představitelka řídící Hubičkové.