Jdi na obsah Jdi na menu

Babovřesky (2013)

8. 5. 2019

468564_472870199390207_393849366_o.jpg

Babovřesky

Komedie

Česko, 2013, 133 minut

 

Režie: Zdeněk Troška

Scénář: Zdeněk Troška, Marek Kališ, Ľuboš Draganovský

Námět: Ľuboš Draganovský

Hudba: Karel Vágner

 

 

 

 

Hrají: Lukáš Langmajer, Veronika Žilková, Jana Synková, Lucie Vondráčková, Lucie Bílá, Pevel Kikinčuk, Jindriška Kikinčuková, Jitka Sedláčková, Miro Noga, Jan Dolanský, Jan Kuželka, Jana Altmanová, Radek Zima, Martin Matějka.

 

Obsah:

V lehkém nadhledu a komediální nadsázce budeme sledovat vršící se řadu až neuvěřitelných souher náhod a nedorozumění, které zamotají hlavu hlavním aktérům příběhu v obci Babovřesky kdesi u Budějc…Letní komedie Zdeňka Trošky je úsměvným obrázkem ze života v současné vesnici. Zápletka se točí okolo faráře s trochu netradičním a dvojsmyslným jménem, který do vesnice přichází působit jako duchovní. To ještě netuší, co tu na něj čeká, co všechno bude muset řešit a právě díky tomu se odehrává spousta humorných situací

 

Zajimavosti z filmu:

  • Pojmenování Babovřesky vzniklo přesmyčkou v názvu obce Žabovřesky, kde bydlí spoluautor scénáře Marek Kališ.

  • Natáčení probíhalo po dobu 36 dní v jihočeských vesničkách Netolice, Pištín, Záboří a Dobčice. Dále se filmovalo v Malých Chrášťanech, Hluboké nad Vltavou a Dřítni.
  • Dvoudenní účast Lucie Bílé na natáčení má do velké míry na svědomí producentka Dana Voláková. Po nevydařeném konkurzu na „cikánku“ řekla režiséru Troškovi, že ji viděla jako romku v komedii Líbáš jako Bůh (2009), ale že scéna nakonec ve filmu nebyla, jen v jeho titulcích, nicméně v roli byla údajně skvělá. Režisér Lucii zavolal a na roli „cikánky“ se s ní domluvil.