Jdi na obsah Jdi na menu

Kameňák (2003)

8. 5. 2019

kam.jpg

Kameňák

Komedie 

Česko, 2003, 100 min

 

Režie: Zdeněk Troška

Scénář: Zdeněk Troška

Kamera: David Ployhar

Hudba: Miloš Krkoška

 

 

 

 

 

Hrají: Václav Vydra nejml., Jana Paulová, Libor Landa, Tomáš Lipský, Marek Vašut, Jan Skopeček, Josef Laufer, Jaroslava Obermaierová, Václav Glazar, Lubomír Lipský st., Martin Faltýn, Věra Tichánková, Jana Andresíková, Marcel Vašinka, Jana Altmannová, Hana Čížková, Ladislav Županič, Dana Morávková, Eva Tauchenová, Zuzana Hodková, Vladimír T. Gottwald..

 

Obsah:  

Příběh nové komedie Zdeňka Trošky, který byl inspirován bezpočtem kamenných vtipů nás zavádí do poklidného jihočeského městečka. Žije tu svým neměnným rytmem celá řada typicky českých postav a postaviček i prototypových rodin. Tak třeba Novákovi. Otec Pepa je kapitánem městské policie, jeho žena Vilma je učitelkou, dcera Julie studuje zdrávku a devítiletý Pepíček neumlčitelným způsobem komentuje všechno, co se jen v okolí šustne. Doslova oči navrch hlavy ten kluk začne mít ve chvíli, kdy z Anglie do Kameňákova přijede šlechtický pár, kterému byl v rámci restituce navrácen zdejší zámek. Na malém městě se nic neutají a tak záhy všichni ví, že lord sem přijel hledat poklad po svém otci. Taková zpráva postaví na nohy celý Kameňákov a třem místním mafiánům zbohatlíkovi Kohnovi, fešáckému primáři a protřelému kriminálníkovi doslova nedá spát. Pak se teprve začnou dít věci…

 

Zajimavosti z filmu:

  • Film navštívilo v kinech 417 932 diváků a vydělal 33 964 615 Kč
  • Film znamenal návrat na filmové plátno po 11 letech pro Broňka Černého známého z trilogie Slunce, seno …
  • Natáčelo se i na zámku Náměšť na Hané.
  • Jediný film, ve kterém se sešli manželé Jan Skopeček a Věra Tichánková za 60 let jejich filmové kariéry.
  • Představitelka staré Kropáčkové (Anna Vejvodová) se k roli dostala čirou náhodou, když šla nakupovat a potkala Zdeňka Trošku od kterého chtěla ihned autogram a jelikož režisér sháněl někoho podobného nabídl roli jí.
  • Vokály, které zpívá Lady (Jana Andresíková) při otevírání Veselého domu zpívá hlasem Jolany Smyčkové.