Jdi na obsah Jdi na menu

Z pekla štěstí (1999)

6. 5. 2019

z_pekla_stesti_1.jpgZ pekla štěstí

Pohádka

Česko, 1999, 111 min

 

Režie: Zdeněk Troška

Předloha: Jan Drda (kniha)

Scénář: Zdeněk Troška

Hudba: Karel Svoboda

 

 

 

 

Hrají:

Michaela Kuklová, Miroslav Šimůnek, Vladimír Brabec, Sabina Laurinová, Lukáš Vaculík, Miriam Kantorková, Vítězslav Jandák, Václav Vydra nejml., Rudolf Kubík, Radoslav Brzobohatý, Dana Morávková, Milena Dvorská, Stella Zázvorková, Jaroslav Moučka, Hana Čížková, Milan Riehs, Jiří Bábek, Jan J. Vágner, Stanislav Fišer, Venuše Humheyová, Ernesto Čekan, Zdeněk Podhůrský, Gaston Šubert, Jana Pehrová-Krausová, Daniel Hůlka, Karel Liebl, Ivo Theimer, Vlastimil Zavřel, Radek Zima, Vlasta Hartlová, Daniela Bartáková, Filip Jančík, Oskar Gottlieb, Miroslav Dubský, Karel Šťovíček, Karel Bezděk, Luboš Bíža, Jan Hanžlík, Michal Jagelka, Eva Jiroušková, Jan Kalous, Bohuslav Kalva, Juraj Fándli…

 

Obsah:

Pohádka natočená podle námětu Jana Drdy vypráví o poctivém a čestném chasníčkovi Honzovi jenž na útěku před verbíři pozná cenu lásky i kamarádství. Díky kouzelným darům (mošna z níž na povel vyskakují bojovníci, pláténko na němž se prostírá hojná krmě, plášť, který učiní neviditelným každého  kdo se jím přikryje) přemůže hrozivého draka, ale namísto odměny se setká jen s intrikami panovníka a jeho rozmazlené dcery. Režisér Zdeněk Troška zahájil vyprávění  impozantně - hned úvodní sekvence zápalného blesku a splašeného spřežení se vyznačuje dynamickým poskládáním záběrů do jakési drobné apokalypsy, avšak ústřední milenecká dvojice (Michaela Kuklová, Miroslav Šimůnek) nemá co hrát, pokud nepočítáme ustavičné Honzovo utíkání a dívčiny dojemné pohledy či nářky.

 

Zajímavosti o filmu:

  • Natáčelo se v létě roku 1998 na mnoha místech po České Republice. Nejvíce se filmovalo na náměstí a zámku v Telči nebo ve skanzenu v Přerově nad Labem. Pár záběrů pochází i z hradu Roštejn či ze zámků Třeboň a Jindřichův Hradec. Na nádvoří hradu Roštejn se natáčela scéna, kde král Brambas (Daniel Hůlka) nocuje se svým vojskem. Pod hradem Roštejn pak byla postavena a v zápětí zbourána chaloupka, do které Honza (Miroslav Šimůnek) utekl před vojáky.

  • Pohádka z Pekla štěstí byla třetím nejnavštěvovanějším filmem roku 1999 a téhož roku se stala videokazeta s touto pohádkou vůbec nejprodávanějším titulem i když oficiálně vyšla až 1. října.

  • V roce 1999 získal Zdeněk Troška za režii cenu Emila Radoka na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

  • Klip k ústřední melodii z pera Karla Svobody natáčeli Iveta Bartošová a Daniel Hůlka na zámku Telč.

  • V říjnu 1999 obdržel Zdeněk troška Cenu města Telč z rukou starosty Miloše Vystrčila za propagaci města.

  • Film navštívilo v kinech 358 963 diváků  a vydělal  15 900 139,- Kč.

  • Kamenný most nedaleko Staré hlíny na Třeboňsku, ze kterého svrhnou krále a princeznu se objevil už v pohádce Byl jednou jeden  král.

  • První klapka padla 14. července 1998 v Telči.

  • Rozpočet filmu byl 35 miliónů, skutečná cena se potom  vyšplhala na 75 miliónů. 35% rozpočtu bylo přitom použito na reklamu. Z oslovených 475 firem na film přispělo celkem 35.

  • Daniel Hůlka trénoval jízdu na koních na farmě v Benicích.

  • Pouta, která měla na sobě Michaela Kuklová vážila 25 Kg.

  • Při postsynchronech byly vytvořeny znovu i veškeré zvuky a ruchy. Taktéž hlasy se znovu namlouvaly i když ne každý herec namluvil sám sebe. Honzu (Miroslav Šimůnek) namluvil Filip Blažek, Valihracha (Karel Liebl)  Vlastimil Zavřel, šenkýřku (Klára Vostárková) Daniela Bartáková, Vincka (Ladislav Šašek) Radek Hoppe, Lojzka (Michal Rejšek) Jan Kalous a o některé starší ženy na trzích se podělily Eva Jiroušová a Jana Andresíková.

  • Film byl natočen na motivy pohádky Jana Drdy „Český Honza“ 

  • Sabina Laurinová se velmi těšila na scénu ve které políbí draka. K jejímu velkému zklamání však herečka líbala jen zelenou krabici od bot, která byla pověšena na tyči. Drak byl poté dopracován na počítači.